poniedziałek

10 lutego, rozpoczęliśmy ferie zimowe, a wraz z nimi Kulinarne Półkolonie z biblioteką. Czy można wydobyć sok z owoców bez użycia nowoczesnego sprzętu? Co smacznego można przygotować z marchewki i jabłek? I w dodatku bez użycia cukru! Czy banany można dodać do ciasta na racuchy? Oto pytania, na które odpowiedzi szukali uczestnicy półkolonii podczas dzisiejszych warsztatów kulinarnych. Testowaliśmy znane od kilku pokoleń przepisy na kompot, surówkę z marchwi i jabłek oraz niezawodne racuchy 🙂 Czas wolny między warsztatami kulinarnymi, a obiadem, wykorzystaliśmy na gry i zabawy, zarówno z wykorzystaniem chusty klanzy, jak także TWISTERA  – gry podłogowej. Po obiedzie dzieci poznały wywodzącą się z tradycji japońskiej sztukę opowiadania historii za pomocą ilustracji wykonanych na kartonowych planszach. Całość ukryta jest w drewnianej skrzynce ( butai), która przypomina teatrzyk. Narrator opowiada kolejne fragmenty historii, wyjmując ze skrzynki pojedyncze karty ilustracji. Teatrzyk ten znany jest pod nazwą KAMISHIBAI, gdzie kami oznacza papier, shibai to teatr – KAMISHIBAI to Papierowy Teatr. Poznaliśmy zasadę tworzenia takiego teatrzyku: układu kart i tworzenia tekstu oraz zasady prezentacji dla publiczności. Dzieci z przyjemnością wysłuchały dwóch opowieści i zachwycały się pięknem ilustracji. W trakcie spotkania poznaliśmy kilka ciekawostek o Kraju Kwitnącej Wiśni.