czwartek

W czwartek rano, 13 lutego, kończyliśmy prace plastyczne, które służyć nam mają do prezentacji teatrzyku KAMISHIBAI. A zaraz po śniadaniu, ruszyliśmy z kolejnym kulinarnym wyzwaniem.  Banalny w wykonaniu napój staropolski, obecnie  znany jako lemoniada cytrynowa, okazał się niezwykle smaczny.  Jedna z grup, z białych warzyw korzeniowych, przygotowała zupę krem z dodatkiem słodkiej śmietanki, zaś pozostali mali kucharze zagnietli ciasto na proziaki, w smażeniu których pomogli im najstarsi koledzy i koleżanki. Proziaki, z masłem i powidłami, zdecydowanie zyskały miano najsmaczniejszego dania pierwszego turnusu  półkolonii. Przed obiadem, skorzystaliśmy ze słonecznej pogody i udaliśmy się do parku WOK. Zajęcia twórcze rozpoczęliśmy od przygotowania magnesów na lodówkę! Przygotowane wcześniej podkłady pokryliśmy niezmywalnymi farbami. W niecały kwadrans białe prostokąty zmieniły się w małe dzieła sztuki. Pojawiły się na nich kwiaty, łąki, niebo, chmury i wiele innych. Następnie zajęliśmy się przygotowaniem kaset na przyszłą wystawę. Pomalowaliśmy je farbami i flamastrami oraz ozdobiliśmy kolorowymi cekinami i ruchomymi oczkami. Po kasetach przyszedł czas na wykonanie zakładek do książek. Wykorzystaliśmy do tego cienkie kawałki tektury i wielobarwne muliny. W ten sposób powstały unikalne zakładki wykończone kolorowymi frędzlami. Jednym z naszych ostatnich zadań było przygotowanie pracy plastycznej metodą wydzieranki. Tematem przewodnim oczywiście była kaseta! Zajęcia zakończyliśmy wycinaniem różnorodnych liści. Możecie je podziwiać na ścianach sali konferencyjnej. Jesteśmy gotowi na piątkową zabawę karnawałową!