Dojrzałość od kuchni – relacja

W lipcu br., po wymuszonej przerwie, w końcu rozpoczęliśmy kontynuację projektu „Dojrzałość od kuchni” w ramach programu Równać Szanse Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Za nami pierwsze spotkanie z koordynatorką projektu – Panią Anią, która wesprze nas w działaniach podczas projektu. Przed nami 16 warsztatów kulinarnych, spotkanie z dietetyczką oraz wizyta w wołowskiej pizzerii „PaPi”. Tam zostaniemy wprowadzeni w zasady savuar-vievre. Zwieńczeniem projektu będzie uroczysta kolacja.

Oczywiście sami ustalimy menu potraw, a także podzielimy się obowiązkami związanymi z pracą w kuchni.

W ramach inspiracji do stworzenia kulinarnych dań Pani Ania, jeszcze przed wirusowym szaleństwem, wypożyczyła nam książki kulinarne, które były dla nas jedynym „ratunkiem” w świecie bez Internetu.

LIPIEC – warsztaty kulinarne

Po długiej nieobecności spowodowanej ograniczeniami nałożonymi przez COVID 19, powróciliśmy do realizacji projektu. W dniu dzisiejszym ustaliliśmy nowe menu oraz przygotowywaliśmy samodzielnie listę zakupów na jutrzejsze spotkanie, którym tematem będzie tortilla. Niestety ze względu na ograniczenia, musimy pracować osobno w swoich grupach oddziałowych, ale gwarantujemy, że damy z siebie wszystko 🙂

Warsztat I

Zapraszamy do zapoznania się z relacją fotograficzną z pierwszych działań kulinarnych! Dziś na stole królowała tortilla, czyli pszenny naleśnik z warzywami, piersią z kurczaka oraz przyprawami. Podczas gotowania z każdy z nas miał przydzielone zadanie – panowie byli odpowiedzialni za smażenie kurczaka, a dziewczyny za warzywa! Sos czosnkowy też zrobiliśmy sami! Tego dnia przygotowaliśmy także lemoniadę cytrynową z miętą. Sprawdźcie jak sobie poradziliśmy z tym zadaniem 🙂

Warsztat II 

Tosty. Tego dania jedna z nas nie jadła od siedemnastu miesięcy! Dlatego też zdecydowaliśmy się, aby dziś zrobić klasyczne tosty z pieczarkami, serem i innymi dodatkami. Dla nas jest to mała namiastka „normalności”, ale za to jaka smaczna 🙂 Każdy z nas wykonał własne tosty z ulubionymi dodatkami. Przygotowaliśmy również sami dwa sosy – czosnkowy i bardzo pikantny sos z chilli. Zobaczcie jak sobie poradziliśmy z tym szybkim daniem 🙂 

Warsztat III

Dziś na naszym świetlicowym stole królowały nugetsy z kurczaka, frytki oraz surówka z pora. Dziś przyszło nam pracować w damskim gronie – ale i tak było super! Od początku podzieliłyśmy się zadaniami, a na końcu oczywiście razem zjadłyśmy ten pyszny obiad. Tylko zobaczcie jaki wspaniały obiad! Naszymi efektami podzieliłyśmy się także z naszymi kolegami z oddziału.

Warsztat IV

Oto kolejna relacja fotograficzna
z przeprowadzonych warsztatów!
Dziś zmierzyliśmy się
z plackami ziemniaczanymi.
Gdyby nie to obieranie ziemniaków,
całe przygotowywanie byłoby bardzo proste! Nie tarliśmy ich potem na tarkach,
lecz zblendowaliśmy na gładką
masę ;). Smażenie trochę się dłużyło,
dlatego wykorzystaliśmy do tego
aż trzy kuchenki. Zrobiliśmy również własny sos grzybowy! Jakie to było dobre .

Warsztat V

A dziś na warsztatach mieliśmy totalnie włoski dzień, gdyż głównym daniem było spaghetti z pesto z bazylii! Dziś walczyłyśmy ponownie w damskim gronie, ale i tak pracowało nam się bardzo dobrze. Jedna z nas tarła ser, pozostałe skubały liście bazylii. To danie okazało się niezwykle łatwe w przygotowaniu. Czy było smacznie – i to jak! Nikt z nas nie przypuszczał, że z liści zioła można zrobić coś tak fajnego. No i te orzechy <3 Totalnie polecamy to danie!

Warsztat VI

Za nami kolejne warsztaty kulinarne, tym razem na słodko! Dziś przygotowaliśmy gofry, które okazały się naprawdę łatwe w przygotowaniu. Książki, które pożyczyła nam Pani Ania okazują się naprawdę niezbędne, gdyż są dla nas prawdziwą inspiracją! Oczywiście nie zabrakło owocowych dodatków, czyli bananów, borówek czy truskawek. Czyż nie wyglądają apetycznie? 🙂

Warsztat VII

Pełnia lata to czas na sezonowe owoce! Dlatego dziś lepiliśmy pierogi z truskawkami 🙂 Dzisiejsza lista produktów do kupienia, wcale nie była trudna. Kiedy Pani Ania zaopatrzyła nas w wszelkie niezbędne półprodukty zabraliśmy się ochoczo do pracy! Chłopaki zajęli się przygotowaniem i wyrabianiem ciasta, pozostała grupa zajęła się obieraniem truskawek! Kiedy wszystkie produkty były już gotowe czekało na nas lepienie. To było nie lada wyzwanie. Z przygotowanej masy powstało tyle pierogów, że wystarczyło ich nie tylko dla nas samych, ale także dla naszych młodszych kolegów z oddziału. 

Warsztat VIII

Za nami kolejne kulinarne działanie. Dziś wykonaliśmy frytki oraz kotlety schabowe, czyli wariacja klasycznego obiadu. Nie myślcie, że korzystaliśmy z gotowców – co to, to nie! W pierwszej kolejności przygotowaliśmy mięso i je zamarynowaliśmy w przyprawach, czekało 30 minut w lodówce. Po tym czasie zajęliśmy się smażeniem. W między czasie, dziewczęta zabrały się za mycie i obieranie ziemniaków, z których powstały nasze frytki. Danie bardzo nam smakowało!

Warsztat IX

Czy wiecie z czego powinien składać się klasyczny obiad? My sądzimy, że nie może zabraknąć w nim ziemniaków z mizerią oraz kotletem z piersi kurczaka! Z taką właśnie potrawą zmierzyliśmy się dzisiaj! W pierwszej kolejności należało zamarynować kurczaka – tym zajęły się dziewczyny. Najwięcej pracy zajęło obieranie ogórków i ziemniaków, ale i z tym zadaniem ekipa z naszego oddziału poradziła sobie bezbłędnie. Zresztą, czy nie wygląda to apetycznie? Zobaczcie sami! 

Warsztat X

Kolejne warsztaty za nami. Dzisiaj samodzielnie wykonaliśmy tradycyjną, polską potrawę – krokiety z barszczem czerwonym. Smażyliśmy naleśniki, które później dziewczyny przekładały farszem z pieczarek oraz startym serem. Potem otoczyliśmy je w jajku w panierce z bułki tartej i ponownie smażyliśmy. Barszcz czerwony również okazał się być prosty w przygotowaniu.

Warsztat XI

Dziś na stole królowały azjatyckie smaki! Wykonaliśmy bardzo szybkie, ale i smaczne danie – ryż z warzywami i kurczakiem. Dodatkowo samodzielnie przygotowaliśmy arbuzową lemoniadę! Pani Ania zakupiła dla nas wszelkie niezbędne produkty – niestety ze względu na ograniczenia COVID 19 nie możemy realizować zakupów sami. Jakież było nasze zdziwienie, kiedy okazało się, że wśród produktów wymienionych przez nas na liście zakupów znalazł się m.in. sos teriyaki, pasta z tajskiej bazyli, czy pasta curry – czyli produkty znane w kuchni azjatyckiej, o których nawet nie mieliśmy pojęcia! Samo przygotowanie dania było banalnie proste!  Zajadaliśmy to wszystko ze smakiem – zresztą zobaczcie sami!

Warsztat XII

Koktajle, koktajle, koktajle….na bazie maślanki
i mleka wykonaliśmy mix smaków letnich
koktajli z dodatkiem sezonowych owoców.
Królowały głównie truskawki i borówki.
Nie zabrakło również czekoladowych smaków 😉
Tego dnia przygotowaliśmy także ciasto – domową
wersję batonika 3 bit. Rewelacyjny pomysł na
przygotowanie ciasta bez użycia piekarnika.

Warsztat XIII

Na koniec zostawiliśmy sobie kolejny słodki przepis spośród wybranych dań, czyli naleśniki z nutellą i owocami. Ach, cóż za wspaniałe zakończenie lipcowych warsztatów kulinarnych.

W sierpniu nasi wychowawcy są na urlopie, dlatego zmuszeni jesteśmy zrobić sobie kolejną przerwę. Jesteśmy się z siebie totalnie dumni, gdyż udało nam się nadrobić wszystkie warsztaty kulinarne przed odejściem naszych kolegów z oddziału. Szkoda, że nie będą uczestniczyć z nami w kolejnych działaniach. Za wspólny czas bardzo Wam dziękujemy!